Sergea Muškić

Mikrobiom

MIKROBIOM

Jeste li znali da se u usnoj šupljini nalazi preko 700 vrsta mikroorganizama? Ali bez brige, većina nam je tih mikroorganizama potrebna i dobri su za zdravlje usne šupljine. Omjer „dobrih“ i „loših“ mikroorganizama ovisi o puno faktora – redovitom i kvalitetom održavanju oralne higijene, prehrani, količini i kvaliteti sline, dobi… Zajednički naziv za te mikroorganizme je mikrobiom usne šupljine.

Činjenica je da se hranimo poprilično različito od naših predaka, a kako je usna šupljina početni dio probavnog sustava, te se promjene i tamo vrlo jasno vide. Danas jedemo puno više ugljikohidrata (šećer i škrob), odnosno, puno pekarskih proizvoda, slatkiša, sokova, tjestenine… Takva prehrana, kombinirana s manjkavom brigom za zube i usnu šupljinu, doprinijela je velikom razvoju karijesa. Karijes je danas najraširenija kronična bolest koja zahvaća 60 – 90 % djece i odraslih.

Hrana bogata ugljikohidratima izvor je šećera za „loše“ bakterije usne šupljine. Bakterije i ostaci hrane na zubu formiraju plak – mekanu nakupinu na površini zuba. Bakterije zatim razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiselo okruženje koje rastapa caklinu i dentin (tvrda tkiva koja čine zub) te nastaje karijes.

Važno je svaki dan dobro oprati zube i međuzubne prostore kako bi se uklonio plak i spriječilo nastajanje karijesa.

Naš zadatak je pokazati vam pravilnu tehniku četkanja zubi, kako očistiti međuzubne prostore te ukazati vam na mjesta koja možda malo slabije četkate. Cilj nam je educirati vas da vam briga za vaše zube ne bude problem.